11 juni 2012

Vindkraft !


Ny lära idag... VINDKRAFT. Var med alltid lika trevliga Håkan Gunnarsson på Eon. Susade med Wolksvagen / Gasbil mot Orrefors och de djupa skogarna för att se Vindkraft.

Så imponerande, - 190 m höga och när vi gick in i ett av tornen så var det större än min dotters förra 1:a / där fanns hiss eller trappa, bara att välja... men vi valde att stå kvar på backen. Glad för det som lider av light svindel.


Nästan ljudlöst, och vi åkte 250 meter - nu fick jag anstränga mig för att lyssna och vi åkte 500 meter. Tyst och stilla... rekomendationerna i Kalmar är 600 meter från bostad mm.

Vindkraften har kommit för att stanna - Markägaren får mellan 100 - 150.000:- om året.

Koldioxidreduktionen motsvarar 1200 bilars utsläpp. Ett vindkraftverk av denna storlek förser ca 1500 hushåll med hushållsel. Ett verk lever ungefär 20-25 år så investeringen bör betalas sig på minst halva tiden för att sen ge vinster... gäller att det blåser.

Mycket lärorik dag - Igen =)


Håkan ville självklart visa hela förloppet så vi följde de nedgrävda kablarna mot Orrefors och fick se elen passera transformatorn. Sen fördelades elen i luften så att både Nybro, Orrefors och flera fick sin el.

Vindkraften vinner nog många röster - Känns bra och när man bygger som här i Orrefors och så få hushåll berörs tror jag utbyggnaden kommer att öka kraftigt!

TACK!

- - -

I övrigt en tuff dag med många tankar!

- - -

Hoppas Sverige vinner ikväll - Kan det bli 2-1 till oss - Javisst, fullt möjligt!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar